Stroke

HUR VET MAN ATT DET ÄR STROKE?
Det finns ett par tydliga symptom på stroke och dessa har vi samlat på vår nya affisch. Människor som drabbas av stroke, gör det oftast väldigt snabbt och utan förvarning. Det är viktigt att den drabbade snabbt kommer till sjukhus. Innan dess finns det viktiga insatser du kan göra för att begränsa omfattningen av hjärnskador och funktionsbortfall.

Läkare inom strokevården använder uttrycket ”time is brain” som innebär att insatserna måste ske snabbt. Hjärnan skadas inte direkt vid insjuknandet, utan tillståndet kan förvärras efter hand, under de första timmarna och dygnen.

VARFÖR EN AFFISCH OM STROKE?
Stroke är en av våra folksjukdomar. Många drabbade dör till följd av stroke, eller får kroppsliga men som leder till långvarig rehabilitering. Kunskapen om stroke är dålig, trots att 30 000 människor drabbas varje år. Människor i alla åldrar kan få stroke, även om risken ökar med stigande ålder.

MER OM STROKE
Affischen är granskad av Lars Rosengren, Ordförande i Regionala Strokerådet. Vill ni veta mer om stroke, gå till: STROKEKAMPANJEN.

VAR SKA AFFISCHEN FINNAS?
Affischen är tänkt att sitta på väggen hemma, arbetsplatser, restauranger, affärer, vårdcentraler, äldreboenden och andra platser där vuxna människor kan drabbas av stroke.

STORLEK
Affischen finns i A3 (42 x 29,7 cm).